fredag 4 oktober 2013

Sagoverkstaden

Jag har fått sagor lästa för mig sedan jag föddes. Alltifrån tillfälligt påhittade av min mamma eller pappa till klassiska av H.C Andersen och John Bauer. Alla sagorna har hjälpt mig på olika sätt. De satte igång min kreativitet från start och har gett mig gåvan att fantisera och improvisera. 
När jag väl kunde prata själv övertog jag jobbet som sagoberättare åt mina småsyskon. Det finns alltid tillfällen för en historia eller två. Kanske när man står i kön till en konsert eller sitter i en bil som ska köra många mil innan den når sin destination. 
När mina kusiner och syskon blev äldre var jag inte sen i att involvera dem i sagorna. Jag berättade, men stannade upp när det gällde namn, djur eller kanske platser. Då fick de möjligheten att hjälpa till och tänka. 
Det är nog den största gåva man kan ha. Fantasi. Med fantasi så är ingenting omöjligt och den kreativa sidan är alltid till hjälp. Så varför inte sätta in allting i något så enkelt som en saga?
För många är sagor ingen självklarhet, men jag är övertygad om att sagor kan hjälpa barn och vuxna med att klara av vardagen. Många sagor skrevs faktiskt för vuxna från början, men många klassiker har faktiskt gjorts om så att de passar alla åldrar.
Nu finns det möjlighet för människor i alla åldrar att få ett första möte eller ett kärt återseende med sagornas värld. Under några dagar så kommer det finnas en sagoverkstad i Norrköping. Än så länge är platsen okänd. Där kommer både stora och små att ge utlopp för sin fantasi och börja skriva. Alla möjliga former av sagor kommer skapas. Det kommer vara sagoberättande och en massor med papper som bara väntar på en historia. På plats kommer det finnas allt man behöver för en bra saga. Bara kom dit och skriv. En saga kan vara några meningar eller flera sidor. När sagoverkstaden väl stänger kommer alla texter och sagor samlas här på bloggen så att alla kan läsa dem.
Här på bloggen kommer det finnas information och inspiration och sagor att läsa om man vill ta en paus från den riktiga världen...

1 kommentar:

  1. O.b.s detta är tyvärr bara ett teoretiskt projekt inom ämnet estetisk kommunikation. Än så länge kommer det nog inte bli av i verkligheten, men man vet ju aldrig. Om mycket positiv respons framkommer blir det här kanske en riktig konsthändelse i framtiden.

    SvaraRadera